TOLL FREE: 0800 267 267

RESIDENTIAL PROJECTS

         

HOROEKA STREET - NEW BUILD

STOKES VALLEY - 2012

This house was built by CMS on a steep and narrow back section. Because of this it was decided to try and minimize the earthworks needed by designing this house to the contours of the land. The house is on five different levels with 5 different roof heights of varying pitches, it is over 30m long at the highest point has a ceiling height 5m from floor level.

The house is made from traditional materials including timber weather boards and iron roof but of modern design.

The clients are very pleased with the quality of the finish achieved by CMS and our trusted subcontractors.

 

 

 

         

ENDEAVOUR STREET - RENOVATION/EXTENSTION

LYALL BAY - WELLINGTON - 2014

The client on this project wanted a modern and comfortable house for their growing family while retaining the character of the house. The previous owner of this house had owned it for 45 years and hadn't changed a thing over that time. It was dated and decapitated to say the least and a full remodel and extension was required to provide the client the space and comfort they desired.

The architect cleverly made use of the central hallway to bring in light by raising the ceiling to full height and adding joinery to both ends of the house. The living room has a vaulted ceiling with skylights to bring all day sun in.

At our suggestion the floorboards in the bedroom and bathrooms in the original house were uplifted and reused in the extension where the living area is situated. We did this for two reasons. First this allowed the sub floor in the original house to be easily repaired where needed. Secondly, the recycled floorboards tie the extension to the original house well, when walking into the extension your feet are still firmly on the original house.

All the existing Rimu doors were reused. The extensive new external joinery was made from timber not aluminum. The result is that this house does not look out of place in the neighborhood and the house has kept its character.